duminică, 14 decembrie 2008

Sticle şi Băutul din Sticle

Obiectul de îi zice Sticlă reprezintă tovarăşul preferat pentru o mare parte a poporului român. Cuvântul Sticlă apare de cele mai multe ori în diverse discuţii şi certuri. Nu cred că există tembel care să nu fi auzit expresii de genu: "Dă-mi sticla te rog frumos! Lasă-mi sticla, pune-mi-o-n gură!! Da' de ce mi-ai spart sticla firaţai...gata ţi-o împuşc jegosule, nenorocitule cum eşti!!!". ETC că n-o să abordez acum subiectul beţivul care fără să nu se îmbete a căzut şi-a băut fără să bea neştiind cum a ajuns pe podea. E vorba de sticle şi nu toate sticlele, doar cele importante că cele în formă de flotor de veşeu de la nu ştiu ce suc cu gust de spirt portocaliu n-au importanţă dacă n-au făcut istorie pe care s-o ştiu şi eu.
Prima ar fi sticla de sticlă comunistă cu capac de staniol din care curgea tot laptele dacă o ţineai invers. Că cică alea erau sticle de lapte. În acelaşi timp sifoanele aveau în componenţă o sticlă de tablă care cântărea câteva kg bune de zici că era cazan de ţuică. Se umplea cu sifon şi nu se remarca mare diferenţă de greutate întrucât sifonul era mai uşor decât sticla sifonului. Şi în rest erau sticlele standard de 1L sau 2 cu formele lor neinteresante. Nu erau aşa Sexy ca astea noi cum e sticla de Pepsi la 2L care mi se pare cea mai arătoasă. Şi totuşi sunt mult mai încântat de sticlele de 2.5L de la Pepsi. Că nah...sticla cu juma' de litru de suc rămas e mai bună decât sticla sexy de 2L goală. Revenind la astăzi ajungi pân' la urmă la chioşc să-ţi iei o cola şi te uiţi ca o pupăză că sticla de jumate are prea puţin suc.Ce-ar fi să mai pui 1 leu şi să-ţi iei de 1L? Ah da' stai aşa că poţi să mai pui încă 1 leu şi-ţi iei de 2L juma' cât să şuşui o canistră de benzină..Ok, şi cine cară cu cârca o sticlă de 2.5L? Mai ales gajicile care se dau înapoi şi când vine vorba de o punguţă cu caramele. Şi culmea...cum nu le convine ceva, forţa muşchilor se triplează şi-ţi arde o palmă de-ţi lasă ditamai ştampila pe mutrălău.
Lăsând la o parte sticlele, ajungem la băutul din sticle care reprezintă contactul se..ăăh...contactul dintre botul uman cu cel sticlal. Un proces destul de complex care de multe ori necesită o mică tactică. Uite, dacă iei o sticlă standard de 1-2-2.5L trebuie s-o înclini într-un fel anume ca să nu rămâi fără aer că adio băutus...tre' să sticla jos şi sticla sus. Şi poţi să-i zici că-i prost făcută? Neah, mai degrabă că nu-i frumos să bei din sticlă dar nici nu poţi să umbli cu cana după tine. Şi dacă m-apuc să-i menţionez şi pe derbedeii ăia care pun sifonu-n gură si apasă pe acceleraţie...ce poţi să mai zici ? Urmează stilul botului prigat care este ceva mai mare decât cel standard. Este mai uşor să bei, dar parcă prea se mulează pe botul tău de ţi-l încleie în întregime şi tot ai impresia că te transformi într-un jeleu. Apoi vine cea mai tâmpită sticlă din lume. Eh sticlă...butoiul ăla de 5L care găzduieşte apa plată. Ah dar stai aşa că la ăla îi zice bidon. Şi totuşi se poate întampla să te trezeşti cu o sete nebună, pahare/căni lipsă şi-un bidon de 5L cu apa plata jumate gol. Hai că ar merge...Duci sticla la bot încetişor îţi ţii respiraţia şi hai lichidule...până realizezi că te sufoci, apa e departe şi setea vă desparte. A doua încercare este de obicei misiune îndeplinită pe jumătate. Reuşeşti să bei dar nu reuşeşti să bei cum ai fi vrut să bei. Cum intră în contact cu limba apa se prelingeduios în jos precum o cascadă, de pe guritţă pe bărbiţă, pe gâtlej şi printre...ştiu că-ţi place gagico dar prea e nepoliticos în public. Şi mai există sticlele care au în capac o suzetă d-aia ca la biberon cu care bei mai uşor dar se cam încleie locuşorul în care pui botul şi se mai întâmplă să pui cârnăciorii (degeţelele) şi să te înclei. Da' n-are nimic că dacă ţi-e sete bei cam din orice. Şi să nu uităm că s-a inventat şi paiul care este cel mai folositor dintre toate.Poţi să bei suc cu paiul, poţi să bei mai puţină bere cu paiul, poţi să bei ciorbă cu paiul (până nu se înfundă), poţi să scuipi pe careva cu paiul şi poţi să faci foarte multe obraznicii cu paiul. Cu paiul nu cu paul.